Láska prochází žaludkem. Myslíte na to i u Vašeho čtyřnohého kamaráda?

Pevně věřím, že doba, kdy se majitelé psů snažili šetřit na žrádle a kupovali v supermarketech to levné s hezkým obalem, je už dávno pryč. I když občas ještě nějaký takový obal u popelnic zahlédnu, jsem přesvědčen, že se jedná o výjimku. Snad se nepletu. Mít dostatečný příjem na to, abychom mohli psu koupit kvalitní stravu, to je základ. Jinak ani nemá cenu si zvíře pořizovat. Kde chcete vzít na veterináře, odčervení, očkování, pamlsky a podobně? Já myslím, že bohatě stačí správně vybrat plemeno - malí psi jsou pro své majitele jistě méně finančně nákladní, než naopak obří plemena.

Jako dlouhodobý chovatel psů (v dětství a mládí i koček) jsem zastáncem granulovaného typu krmiva. BARF jako takový neodsuzuji, jen si myslím, že domácí podmínky nejsou vhodné pro kvalitní a kompletní krmení touto metodou. A laboratoř si ve sklepě opravdu zřizovat nebudu, na to nemám ani čas, ani prostředky. Pokud vybereme opravdu kvalitní granule, nic špatného na nich není. Akorát, že tu mravenčí laboratorní práci už udělal někdo za nás. Navíc je krmivo vysušeno a upraveno pro delší trvanlivost. Což nám chovatelům šetří čas, který můžeme věnovat našim mazlíčkům. Spousta firem nabízí i řadu krmiv pro alergiky.

Počítám, že granule máte vybrány ty správné, které Vašemu psu dodají nejen všechny potřebné živiny a minerální látky, ale zároveň takové, které mu opravdu chutnají. Vím, není to zrovna úplně levná záležitost, ale věřte, že ušetříte za veterináře a navíc bude Váš mazlík dobře prospívat. Ovšem, zejména pes nežere pouze granule. Během dne mu postupně nacpeme spoustu pamlsků, ať už s různým účelem.
Je třeba si položit otázku - mám i pamlsky dostatečně kvalitní? Nevyhazuju tak náhodou peníze za drahé granule do kanálu, když pak psovi za odměnu nahážu kde co? Není to tak náhodou trochu škoda? Samozřejmě, že je. A rada je naprosto jednoduchá - tak dlouho a pečlivě, jako jste vybírali granule, vybírejte i pamlsky a podobná přilepšení.
Samozřejmě, je možné stavit se do nějakého příjemného řeznictví a koupit tam kosti. Ty můžete doma uvařit, maso na nich obrat a máte pamlsek. Kosti psovi moc nedávejte - nejsou pro něj zrovna ideální (i když je má rád). Ale jsme zase u toho času. Máte ho tolik, že můžete vyrábět doma psovi pamlsky? Pak Vám jen tiše závidím. Ale spousta lidí je na tom opačně a když přijdou z práce domů, chtějí hodit psovi dobrůtku a vyrazit s ním ven. Na vaření není času. Pak je třeba nějaké ty pamlsky koupit. Na trhu je dnes už nepřeberné množství, jak těch kvalitních, tak těch, kterým bychom se měli vyhýbat obloukem.
Jak tedy vybrat? Záleží na Vás, pokud krmíte kvalitními granulemi a stejný výrobce nabízí i pamlsky, proč některé nezkusit? Že to není Váš případ? Nevadí, zkuste to opačně, mrkněte, kdo dělá pouze pamlsky a když se Vám bude líbit složení, zkuste je. Ničím se přece nezavazujete, když Vám nebudou vyhovovat, příště koupíte jiné. Má základní rada zní - nekoukejte pouze na cenu.
Osobně mohu doporučit sušené pamlky od firmy Golosi. Cena je sice trochu vyšší, ale kvalita Vám to bohatě vynahradí. Jedná se o plátky, nugetky, tyčinky z různých sušených mas. Na odměny při výcviku se mi osvědčily malé křupavé kostičky Crunchy Bites z opravdu kvalitních surovin - pamlsek z masa. Nemá cenu pohazovat psovi kdeco od stolu, podepisuje se to nejen na jeho vzhledu, ale zejména na jeho zdraví. Zkuste kvalitu a uvidíte, že nebudete zklamáni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)