Proč je důležité pravidelně odčervovat psy a kočky?

Stále ještě existuje určité procento majitelů psů a koček, kteří šetří klasicky na špatných místech. Většinou se to týká kupování nekvalitního (zato levného) krmiva, šetření na lécích ale taky nebývá zrovna výjimkou. A zejména, pokud se jedná o tak triviální léky, jako jsou odčervovací prostředky. Samozřejmě, chápu, že každý prostě nemá finance na to, aby svému psu kupoval předražené a mnohdy i zbytečné doplňky stravy a podobně. Je třeba si ale uvědomit, že odčervení spadá do naprosto jiné kategorie.




Osobně si troufám tvrdit, že pro člověka je neodčervený domácí společník mnohem větší hrozbou, než pes, kterému chybí očkování proti vzteklině. Nevím, odkud berou někteří majitelé zvířat své přesvědčení, že červi se jen tak v přírodě nevyskytují. Opak je, bohužel, pravdou. Neodčervená zvířata se s velikou pravděpodobností velice rychle stanou hostiteli nějakého červa. A žádný z nich nežije v symbióze, vždy se jedná o parazity.

Když pominu fakt, že pokud bude Váš zvířecí kamarád plný červů, nebude mu to vůbec příjemné, pak je třeba si ještě uvědomit smutnou pravdu, že i Vy můžete být hostitelem. Ano, přesně tak. Jelikož je člověk se zvířaty, které chová, většinou několikrát denně v těsném kontaktu, je riziko přenosu nákazy velmi vysoké. A svým způsobem i běžné - na to, že lidé neodčervovali své mazlíčky kolikrát přijdou až doktoři v nemocnici. Pokud je ovšem parazité dřív nezabijí. Záleží na tom, na jakého červa budete mít "štěstí". U nás se většinou na červy neumírá, ale mít ve střevech tasemnici rozhodně není žádná slast. Nejvíce nezodpovědné je to však vůči Vašemu okolí. Představa, že si z návštěvy u známých odnesu v útrobách i nějaké červy mě svým způsobem až děsí.



Myslím si, že po zvážení těchto faktů už těch pár stovek dvakrát (nejlépe ovšem čtyřikrát) ročně nikomu z majitelů neublíží. Věřte, že případní paraziti ublíží mnohem více. Pokud je třeba šetřit, budete muset spíše psovi omezit některé drahé pamlsky (na kvalitním krmivu ať Vás naopak šetřit ani nenapadá), nebo místo kupovaných hraček použít nějaké staré hadry. Fantazii se přece meze nekladou - a pes je jako malé dítě, na peníze nehledí. Je přece škoda šetřit na úkor zdraví někoho, koho máme rádi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)