Německý ovčák, nejpopulárnější pes na světě

V České republice je plemeno německého ovčáka velmi dobře známé a rozšířené. Oblibu si tato rasa velmi rychle získala nejen ve střední Evropě, ale taky na britských ostrovech a v zámoří. V USA je co do počtu chovaných jedinců druhým nejrozšířenějším plemenem. Jeho obliba nijak nekolísá, prostě se stabilně drží na prvních příčkách. Čím je vůbec taková popularita dána?



Těžko odpovědět nějak jednoduše. Už jen proto, že každý z nás má trochu jiné důvody, proč si psa pořizuje, trochu jiné podmínky k chovu a vůbec, každý si klademe rozličné nároky. Přesto se dokáže německý ovčák evidentně zavděčit v podstatě všem. Pro základní představu - v roce 1919 přijal britský kynologický svaz první registrace tohoto plemene. Jednalo se celkem o 46 jedinců. Stačilo pár let, psal se rok 1926 a svaz registroval 8 000 zástupců tohoto plemene. Tato čísla myslím krásně dokazují impozantní nástup tohoto všestranně využitelného plemene.

Ano, v tom je jeho síla. Je to pracovní pes s širokými možnostmi upotřebení. Nedají na něj dopustit obranné složky všech možných států. My, Češi, můžeme být také hrdí - služební německé ovčáky pro potřeby cizích obranných složek cvičí právě u nás (samozřejmě, že ne všechny, ale německý ovčák cvičený českými armádními či policejními kynology má opravdu ve světě velmi dobré jméno). Výborně se hodí na obyčejnou ostrahu zahrady. Tam je také vídán nejčastěji. Jedná se totiž o středně velkého, relativně těžkého psa, který navíc dokáže působit dostatečně ostře, což dokáže spolehlivě odradit nezvané hosty. Jak napovídá název, není problém německého ovčáka využívat k pasení. Zejména v zemi svého původu je možné jej v této funkci zahlédnout. Stejně dobře se dá uplatnit jeho inteligence v různých zkouškách poslušnosti nebo v psích sportech.

NO dokáže budit patřičný respekt

Ačkoliv jako hlídač budí dojem agresivního, nebezpečného psa, zkušenosti chovatelů dokazují pravý opak. Díky své inteligenci dokáže dobře chápat svěřené úkoly, vůči svému pánovi, jeho rodině a známým je tento pes velmi vstřícný. V podstatě má rád kontakt se svou rodinou, nejedná se o žádné samotářské plemeno. Cvičitelný je docela snadno, proto se také často doporučuje začátečníkům. Plemenu nevadí ani celoroční pobyt venku, na zimu je samozřejmě vhodné mít zateplenou boudu. To mi přijde sice zbytečné psát, ale pro jistotu.Pokud je od štěněte seznámen s jinými zvířaty v domácnosti, nečiní mu problém s nimi bez problémů fungovat.

Všechny tyhle vlastnosti, jeho příjemný vzhled - to je klíčem k jeho úspěchu. Hodí se opravdu pro každého. Nevadí mu život v bytě, ale je třeba myslet na to, že se jedná o aktivní plemeno. S potřebou kontaktu, hry učení, procházek a podobně. Ale čas si žádá chov psů obecně, každé plemeno klade na své chovatele určité nároky. S tím bychom měli počítat.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)