Potravinová alergie není u psů už dávno ničím neobvyklým

Nejčastějším projevem hypersenzitivity u psa je alergie na bleší kousnutí. Hned na druhém místě se drží atopická dermatitida, což je přehnaná reakce organismu na alergeny běžné v okolním prostředí. A hned na třetím místě je nežádoucí reakce na nějakou složku krmiva.


Pokud nejsme sami schopni rozlišit původ problému našeho čtyřnohého mazlíčka, doporučuji návštěvu veterinárního lékaře. Toho ostatně budete muset navštívit i tehdy, pokud původ problému rozeznáte. Snad jen to bleší kousnutí se dá řešit podomácku - tedy odblešit a koupit nějaký druh "repelentu". Avšak s nežádoucími reakcemi psího organismu na okolí, nebo na žrádlo si sami nejspíš tak lehce neporadíte. A metoda pokus - omyl není pro pejska zrovna šetrná.
V případě neadekvátních reakcí na krmivo by vám váš veterinář měl být schopen poradit. A také pomoct rozlišit, jaký přesně problém se jedná. Ne vždy totiž může jít o poruchu imunitního systému. Nabízí se spousta různých variant a věřím, že v dnešní době se Vám spolu s lékařem povede najít vhodné řešení.
Pokud se problémy u Vašeho mazlíčka projeví náhle, zkuste se zamyslet, co jste mu vlastně za posledních 24 hodin zkrmili. Ne všechno, co máme rádi my lidé, je zdravé taky pro psy. U některých potravin je tomu právě naopak. Třeba taková čokoláda může psa i otrávit. Pevně věřím, že toto ale každý majitel psa zná a krmí své zvíře jen krmivem pro něj vhodným.
Kromě alergie se často u psů projevuje intolerance na určité složky potravy. Zjednodušeně se dá říci, že se jedná o jakýsi defekt metabolismu konkrétního jedince. Může se jednat například o laktózovou intoleranci, ale také o problémy s metabolismem cukrů či bílkovin. V tomto se budete muset opět obrátit na Vašeho veterináře, aby Vám pomohl s přesnou diagnostikou problému.
Naštěstí jsou na světě výrobci, kteří si uvědomují, že psů s těmito problémy není málo. A tak se snaží nabídnout kvalitní, speciální krmivo i pro majitelé takovýchto psů. Špičkové technologie a drahý výzkum přinesl své ovoce. A tak si snad každý nakonec vybere. Dnes se dají již běžně sehnat granule, obsahující jen jeden druh bílkoviny - například jehněčí nebo rybí maso. Některé výrobky jsou určeny přímo pro problémy s potravní intolerancí a jsou zásadně bez umělých barviv, chemických konzervantů a podobných látek, jež mohou organismus psa zbytečně dráždit. A samozřejmě, i pro ryze kožní problémy existuje speciální krmivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)