11 roztomilých zvířat, která vás můžou zabít !



Některá zvířata jsou roztomilejší než jiná a často působí přívětivým dojmem. Zdání ale klame. Člověk je ještě pořád v přírodě malý pán a velká spousta zvířat jej dokáže zabít bez mrknutí oka. U některých je to zřejmé, jako například u chřestýše, zatímco od některých byste to asi ani nečekali. Prohlédněte si seznam 11-ti roztomilých zvířat, která dokáží člověka zabít během chviličky:



1) Los


Los působí mile a neškodně, ale opak je pravdou. Právě los, o kterém si neznalí myslí, že je to pouze bezbranný, hloupý býložravec, má na svědomí spousty napadení lidí. A to i včetně spousty zabití. Právě los je označován za nejnebezpečnější zvíře severu a své o tom ví zkušení cestovatelé či účastníci závodů psích spřežení. Zkušenost některých hovoří o tom, že rozzuřený los dokáže rozšlapat psí smečku i s jejím majitelem během pár minut. Pokud tedy potkáte ve volné přírodě losa, máte problém.

2) Velké kočky



Kočkovité šelmy jsou jedni z nejdokonalejších predátorů mezi savci. Díky lidskému soužití s kočkou domácí nám často divoké kočkovité šelmy připadají jako větší domácí mazlíčci. Ale pozor - ačkoliv tak na první pohled nepůsobí, všechny divoké kočky dokáží být velmi nebezpečné. Jejich útok bývá rychlý a velice agresivní - jen málo lidem se podařilo přežít útok velké kočkovité šelmy.

3) Kasuár


Kasuár se řadí mezi nelétavé ptáky, žijící v deštných pralesích Nové Guineje a na severu Austrálie. Jedná se o zajímavě zbarveného ptáka, který vzdáleně připomíná dobře známé ptáky - bežce. Kasuára je velmi těžké objevit volně v přírodě. Je to samotářský tvor a člověka vnímá jako ohrožení. Dokáže velice nebezepčně zaútočit - své o tom ví vědci a badatelé. Oběť klove silným zobákem a seká ostrými drápy.

4) Labuť


Labutě v našich končinách známe všichni velmi dobře.Zimní přikrmování těchto ptáků je často příjemným zpestřením chladných, krátkých dní. Taky jste si ale určitě všimli, že ne všechny labutě jsou milé a přívětivé - některé na lidi syčí, či dokonce vyběhnou z vody. Labutí samci dokáží být agresivní a nebojí se hlídat si své samičky. Rozzuřený samec labutě dokáže zaútočit s obrovskou silou, svou oběť napadá zobákem a křídly - slabší jedince může naštvaný "labuťák" dokonce umlátit k smrti. 

5) Genus Hapalochlaenea


Genus Hapalochlaenea je tří až čtyř barevná chobotnička s výraznými modrými kroužky na těle. Vyskytuje se v Tichém oceáně a to i na pobřeží. A zde je pro lidi zvlášť nebezpečná. Pokud se chobotnička ocitne v nebezpečí, nebo na ni člověk šlápne, kousne ho. Bohužel, její kousnutí je jedovaté a jedná se o jeden z nejprudších jedů na světě. Protijed neexistuje. Po kousnutí nastane během několika minut smrt. Ročně tato chobotnička zabije zhruba 26 lidí.

6) Medvědi


Všichni medvědi působí mile a jejich kožich svádí k pohlazení. Ale pozor - medvědi jsou nekompromisní zabijáci. A nemusí se ani zdaleka jednat zrovna o ty největší zástupce. Člověka dokáže zabít i mnohem menší medvídek. Dříve se medvědi vyskytovali i u nás, dnes jsou nejblíže na Slovensku. Jako jeden z nejnebezepečnějších se uvádí medvídek mýval, který klame lidi svým vzhledem. Vypadá mile, ale jinak je stejný jako všichni ostatní medvědi - jeho útok je rychlý, agresivní a člověka překvapí svou silou. Smrt v důsledku napadení medvědem nebývá častá, ale stává se to.

7) Šípová žába


Asi nejnámější ze všech exotických žab jsou právě šípové žáby. Na pohled jsou tyto barevné žabičky velice roztomilé, ale dotýkat se jich je krajně nerozumné. Šípová žába (odborně pralesnička strašná) vylučuje povrchem svého těla velice silný jed. Amazonští indiání v této látce namáčeli hroty svých šípů, ze kterých se tak staly opravdu smrtící zbraně. Pokud náhodou na výletě v amazonii narazíte na barevné žabičky, nesahejte na ně, nevyplatí se to. Jedná se o jedny z nejjedovatějších tvorů na naší planetě.

8) Mravenečník velký


Mravenečník velký je největší z mravenečníků, žije v Jižní Americe a živí se hmyzem. Nejedná se přímo o agresivní zvíře, ale v případě ohrožení se umí velice dobře bránit. V jeho domovině totiž musí čelit takovým predátorům, jak jsou pumy či levharti. Pokud je k tomu vyprovokován, postaví se na zadní a na nepřítele zaútočí svými dlouhými drápy. Člověka může rozpárat během pár vteřin. Dospělý mravenečník velký může vážit až 60kg a měřit 2 metry.

9) Rosomák


Rosomáci se řadí mezi lasicovité, ale vypadají spíše jako malí medvídci. Ale také tahle zvířatka klamou svým vzhledem. Když si je prohlédnete pořádně, zjistíte, že rosomáci jsou samý sval. Obývají severní oblasti a jsou to všežravci. Ačkoliv jsou malí, dokážou být velice nebezpeční. Existují zdokumentované případy, kdy rosomák s váhou 5 kilogramů přemohl i několikaset kilogramového nepřítele v podobě ledního medvěda. Zabít člověka je pro něj hračka. Dobře živený dospělý rosomák může vážit až 25 kilogramů.

10) Tuleň leopardí


Největší predátor atlantických moří, to je tuleň leopardí. Může měřit až 4 metry a vážit 500 kilogramů. Dříve nebyli tito tuleni lidem nebezpeční, ale poslední dobou se množí případy, kdy tuleň leopardí napadl a zabil člověka. Zatím se jedná jen o pár případů, je ale jasné, že člověk se pomalu stává předmětem jeho zájmu. Pro spousty vědců a dalších badatelů představuje tuleň leopardí přinejmenším stejné nebezpečí, jako lední medvěd. V roce 2003 stáhl tuleň pod vodu britskou bioložku, kterou se už nepodařilo zachránit. Další obětí se stal v roce 2006 britský potápěč.

11) Sloni


Sloni jsou zajímavá, obrovská zvířata, žijící v Africe a Asii - liší se od sebe velikostí uší. Sloni jsou relativně vyrovnaná, klidná zvířata, která se živí výhradně rostlinnou stravou. Pokud jsou ale v ohrožení, dokáží svou velikost velice efektivně využít. Navíc se vědci domívají, že sloni mají opravdu dobrou paměť a špatné zkušenosti přenášejí i na svá mláďata. Sloni zabijáci nejsou ničím výjimečným. Jenom v Indii ročně zemřou stovky lidí buď přímo nebo na následky napadení slonem.



Jak vidíte, člověk je možná nejchytřejší, ale to bohužel není vždy dokonalá evoluční výhoda. Zvlášť při setkání s živočichy, kteří jsou přírodou vybaveni na to, tvora velikosti člověka bez problémů zabít. Proto se nenechte ošálit svými smysly a než se rozhodnete nějaké zvíře hladit nebo dráždit, použijte nejdříve svůj rozum. Je totiž dost dobře možné, že se to tomu tvorečkovi nebude líbit a jediným dobře mířeným úderem vás uspí na věky. A to byste asi nechtěli.



foto: (c) pixabay a wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)