Krokodýli - nekompromisní zabijáci z pravěku


Krokodýli jsou skupinou zvířat, která vzbuzuje údiv, úžas i úzkost zároveň. Jsou to jediní žijící příbuzní ptáků a také poslední žijící dinosauři. Jedná se o majestátní vzířata, která se o svůj řád dělí ještě s aligátory, kajmany a gaviály. Pokud se ale zaměříme pouze na krokodýly, pak věda registruje 14 jednotlivých druhů, které se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou i místem výskytu.


Krokodýli jsou dnes evolučně jedny z nejstarších zvířat, které obývají naši planetu. Tito plazi mají neskutečnou sílu a působivé schopnosti. Jejich na první pohled jednoduchý organismus je natolik bezchybný, že jim dovolil přežít miliony let - od hlubokého pravěku až do dnešních dnů moderní doby. Bohužel, některé druhy krokodýlů jsou však dnes v ohrožení.

Krokodýlové - predátoři, kteří svou kořist neminou


Za to, že přežili až do dnešních dnů, vděčí krokodýli zejména své bezkonkurenční lovecké úspěšnosti. Jejich druhou výhodou je, že jako studenokrevní živočichové a typičtí plazi mohou velice dlouho hladovět. O hladu může být dospělý krokodýl bez problémů i déle než rok. Na druhou stranu, pokud je potrava na blízku, bývá jeho útok téměř stoprocentně přesný a kořist unikne opravdu jen málokdy.

Krokodýli dokáží vyvinout ve svých čelistech neskutečný tlak - mají nejsilnější zkus ve zvířecí říši. To navíc není všechno. Jamile se do kořisti zakousnou, začnou se točit a tím ji rychle roztrhají. Následné hostině pak už nic nebrání. Jsou to výborní plavci a oběť často pronásledují i hluboko pod hladinu. Jejich zrak je výborný - vidí barevně a velmi dobře. Ve dne, i v noci.

Krokodýli mají téměř nekonečný chrup + další zajímavosti


O krokodýlích zubech je všeobecně známo, že si s nimi tato zvířata hlavu lámat nemusí. Zubů mají v tlamě celkem 80 a každý z nich jim mže dorůst i více než 50x. V průměru se krokodýlové dožívají 35-75 let, takže v drtivé většině případů ani všechny možnosti výměny zubů nevyčerpají.

Zajímavostí je, že ačkoliv je krokodýl perfektní lovec s téměř brutální silou a bleskovou rychlostí, tak na souši je v mírné nevýhodě. Na pevném povrchu totiž krokodýlové neumí vyvinout větší rychlost, než 16 km/h, což dává dospělému člověku velkou šanci na útěk.

Největší změřený krokodýl měl téměř 6,5 metru a vážil 1 200 kilogramů. Ve volné přírodě ale byli spatřeni i jedinci o délce zhruba 9 metrů s váhou blížící se dvěma tunám. Největšími krokodýli jsou krokodýl nilský a krokodýl mořský (který s oblibou pojídá žraloky).

Ačkoliv se lidé krokodýlů často bojí, lidských obětí není výrazně moc. Samozřejmě, v místech, kde je velká koncentrace těchto zvířat, k napadení lidí dochází, ale většinou se krokodýl spokojí s jinými obratlovci. Nepohrdnou ani mršinou.


Krokodýli: seznam druhů (české a latinské názvy)

  • krokodýl americký - Crocodylus acutus
  • krokodýl bahenní - Crocodylus palustris
  • krokodýl čelnatý - Ostoelamus tetraspis
  • krokodýl filipínský - Crocodylus mindorensis
  • krokodýl Johnstonův - Crocodylus johnsoni
  • krokodýl kubánský - Crocodylus rhombifer
  • krokodýl Moreletův - Crocodylus moreletii
  • krokodýl mořský - Crocodylus porosus
  • krokodýl nilský - Crocodylus niloticus
  • krokodýl novoguinejský - Crocodylus novoguineae
  • krokodýl orinocký - Crocodylus intermedius
  • krokodýl siamský - Crocodylus siamensis
  • krokodýl štítnatý - Crocodylus cataphractus
  • krokodýl západoafrický - Crocodylus suchus / Ostoelamus tetraspis tetraspis


Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)