Skuteční hrdinové: Dobrovolní piloti zachraňují opuštěné psy před eutanázií


Z našeho pohledu je to téměř nepochopitelné, ale existují státy, ve kterých se opuštěná zvířata po určité době utrácejí. Platí to zejména pro psy, umístěné v útulcích. Samozřejmě, je to vnitřní věc jednotlivých států a jejich občanů, ale ne všichni milovníci psů s tím souhlasí. A našli se i takoví, kteří se rozhodli něco s tím udělat - dobrovolní piloti a bohatí majitelé letadel spojili síly, aby zachránili co nejvíce opuštěných čtyřnohých mazlíků.

Organizace Wings of Rescue sdružuje dobrovolníky ze Spojených státátů a Kanady, kteří se věnují logisticky, organizačně i finančně náročným záchranným operacím. Jejich činnost je vcelku jednoduchá - na východě a jihu USA vyhledávají útulky se psy, kterým hrozí utracení. Tato zvířata od útulku převezmou a následně letecky přepraví na sever - nejčastěji do Kanady. Zde o psy pečují a snaží se jim rychle najít nové majitele.

Páteř této organizace tvoří právě piloti, kteří se ve svém volném čase věnují přepravě zvířat přes celé území USA a to všechno bez nároků na jakoukoliv odměnu. Důležití lidé jsou také majitelé letadel - ne vždy je pilot a majitel letadla tatáž osoba. Častější bývá, že piloti dokáží přemluvit své zaměstnavatele či použíjí další kontakty, aby si letadlo pro přepravu psů půjčili. Bez pilotů a letadel by zřejmě psy z takové dálky zachraňovat vůbec nešlo.

Členové týmu se zachráněnými psy

Zbytek členů celého týmu se pak věnuje jednotlivým organizačním záežitostem. Psi jsou vyhledávání hlavně Kalifornii, kde je eutanázie povolená a zároveň je zde zvýšený výskyt opuštěných a potulných psů. Je nutné zajistit předem alespoň nějaké zájemce - není v silách dobrovolníků vozit psy na území dalších států a starat se o ně z vlastních prostředků. Proto členové organizace aktivně vyhledávají případné zájemce o psí adopci. Nejčastěji v Kanadě, spousta psů ale putuje také do některých států USA. Hlavně tedy do severských států Idaho a Washington.

Letadlo Wings of Rescue pro záchranu psů

Od roku 2009, kdy organizace Wings of Rescue zahájila svou činnost, již dobrovolníci zachránili více než 12 300 jednotlivých pejsků. Přesný počet lze sledovat na počítadle, které má organizace na svých oficiálních webových stránkách wingsofrescue.org .Během letošního roku (2015) plánují členové zachránit dalších 7 000 zvřat, které by jinak čekala eutanázie.

Všechno ale záleží hlavně na dárcích. Finance jsou totiž pro záchranu psů stejně důležité, jako osobní nasazení dobrovolníků. Právě díky soukromým dárcům může tato charitativní organizace fungovat již šestým rokem a plánovat si do budoucna záchranu dalších tisíců opuštěných pejsků, kterým by jinak hrozilo usmrcení.

Zachránění psi před naložením do letadla

A takhle to vypadá v letadle

Pro splnění plánu zachránit 7000 psů během roku 2015 je potřeba vybrat ještě zhruba 40,000 $. Přispět lze i prostřednictvím služby Paypal - pokud chcete přidat svou trošku do mlýna, můžete tak učinit prostřednictvím oficiálních stránek (v angličtině) - wingsofrescue.org.

Selfie z pilotní kabiny

3 letá fenka, která celý život prožila v útulku. Díky pilotům má nový život na druhé straně USA

A ještě jedna fotka spokojeného pejska
Pokud vás činnost této netradiční organizace na záchranu psů zaujala, můžete její aktivity sledovat online prostřednictvím sociálních sítí - Twitter Wings of Rescue nebo Facebookové stránky Wings of Rescue nabízejí téměř přímé přenosy ze záchrany psů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně a věcně, přátelé ! :-)